Druh: 100% arabika
Charakteristika: vyvážená chuť, citrusová acidita s meruňkovými tóny
Vhodné na: filtr, chemex, aeropress, espresso
Stupeň pražení: střední
Kyselost: střední
Zpracování: promytá
Nadmořská výška: 1200 - 1900 m.n. m.
Oblast: Tarrazú, San Marcos
Odrůda: Caturra, Red and Yellow Catuai
Skladování: při pokojové teplotě v temnu a suchu
Trvanlivost: 3 měsíce od data pražení
Země původu: Kostarika
Popis: Kostarika je světový lídr v pěstování, zpracování a ekologické udržitelnosti při celém procesu zpracování kávy. V oblasti Tarrazú jsou ideální podmínky pro pěstování kávy, a proto je tato oblast jednou z nejuznávanějších v Kostarice i ve světě. Představuje až 40% národní produkce. Místní farmáři mají farmy většinou mezi 1 200 - 1 900 m.n.m. Vlivem vysoké nadmořské výšky a nižší teploty kávové třešně zrají pomaleji, a tudíž mají výraznější nasládlou ovocnou chuť.
Kooperativa La Pastora byla založena před více než 60 lety a sdružuje více než 3000 menších pěstitelů kávy. Převážná většina místních farmářů má plantáže do velikosti 4 hektarů. Kvůli poloze plantáží ve vysoké nadmořské výšce a v nepřístupných svazích probíhá sklizeň ručně, kdy sběrači berou jen zdravé a zralé třešně, což vede k zachování autentické chutě jednotlivých sklizní. Třešně poté putují do místní zpracovatelské stanice, kde se kontrolují, aby se vyloučily plody nedozrálé nebo jinak poškozené a poté se zpracují mokrou metodou. Sklizeň probíhá od října do března.
SHB - Strictly Hard Bean - toto označení se používá pro kávy, které rostou v nadmořské výšce 1 200 m.n.m. a výše. Díky vyšší nadmořské výšce a nižší teplotě zrna zrají pomaleji, a tudíž jsou tvrdší a mají výraznější ovocnou chuť.
EP - European Preparation - jelikož evropský trh má vyšší nároky na kvalitu než země mimo Evropu, tak se toto označení používá pro kávy, které prošly detailní kontrolou a kde byla vyřazena všechna defekní zrna.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.