Fazenda Jaguara: Brazilská farma, kde tradice a udržitelnost jdou ruku v ruce
V malebném brazilském regionu Campo das Vertentes, nedaleko města São João Del Rei, se rozkládá farma Fazenda Jaguara – jedinečné místo, kde se snoubí rodinná tradice, moderní přístupy k zemědělství a hluboký respekt k přírodě.
Rodinný příběh s vizí do budoucna
Farma byla založena v roce 2001 jako inovativní projekt, jehož cílem bylo spojit zkušenosti několika generací pěstitelů kávy s novými, udržitelnými metodami pěstování. V roce 2013 převzali vedení André Garcia, Natalia Brito a Benicio Garcia, kteří farmě vtiskli jasný směr: budovat lepší svět pro budoucí generace. Investovali do agrolesnictví, ochrany biodiverzity a udržitelných postupů, což vedlo až k získání certifikátu CO₂ negativní farmy v roce 2021.
Péče o kávu i lidi
Z celkové rozlohy přibližně 90 hektarů je 70 hektarů osázeno kávovníky. Na farmě žije osm zaměstnanců společně se svými rodinami. Pěstování výběrové kávy zde není jen prací – je to součást každodenního života, kde se na produkci podílejí prarodiče, rodiče i vnoučata.
Rodina se pěstování kávy věnuje už od roku 1950 a její úsilí bylo korunováno v roce 2019, kdy se farma umístila na 5. místě v soutěži Cup of Excellence s hodnocením 90,47 bodů. Úspěch jim přinesl inovativní fermentační proces zvaný "Crazy Coffee".
Šetrné pěstování a rozmanitost odrůd
Na farmě roste široká škála kávových odrůd: Acaiá, Yellow a Red Catuaí, Yellow Catucaí, Mundo Novo, Bourbon (žlutý i červený), Arara, Acauã a Guará. Díky zaměření na odolné druhy a přírodní způsoby péče se podařilo snížit používání agrochemikálií o 80 % během šesti let. Mezi kávovníky navíc rostou banánovníky, avokáda a další plodiny, které přispívají k vyšší biodiverzitě.
Káva je pěstována v polostínu, v blízkosti původních stromů, které vytvářejí příznivé mikroklima a podporují místní faunu. Hnojení probíhá přirozeně – pomocí slepičího hnoje a slupek z kávy.
Voda, energie a příroda v rovnováze
Farma je soběstačná z hlediska vody i energie – všechny vodní zdroje pocházejí z přírodních pramenů. Veškerá energie je získávána z fotovoltaických panelů.
Sklizeň a zpracování s maximální péčí
Sklizeň probíhá buď ručně, nebo mechanicky. Káva je následně tříděna, fermentována v sudech nebo sušena. Proces fermentace trvá 70 až 90 hodin. Sušení probíhá především na afrických lůžkách nebo betonových terasách. Po usušení odpočívá káva tři týdny ve dřevěných boxech ve tmě, poté je připravena k balení do pytlů.
Včely a další plodiny
Farma pěstuje i další plodiny jako banány, ananasy, melouny, dýně nebo maniok a chová včely, které slouží jako přirozený indikátor zdravého prostředí.
Závěr
Fazenda Jaguara je krásným příkladem toho, jak lze skloubit rodinnou tradici, péči o lidi i krajinu a špičkovou kvalitu kávy. Její přístup inspiruje nejen kávomilce, ale i další farmáře po celém světě.
Web farmy: Farma Jaguara