Colombia - Supremo scr. 18, EP Huila
Vhodné na: filtr, french press, aeropress, espresso
Kategorie: | Káva |
---|
Druh: 100% arabika
Cupping score: 83
Charakteristika: ovocná chuť po jablkách a třešních s čokoládovými a karamelovými tóny a jemnou aciditou
Vhodné na: filtr, french press, aeropress, espresso
Stupeň pražení: světlý
Kyselost: nízká
Zpracování: promytá
Nadmořská výška: 1450 - 1650 m.n. m.
Oblast: Huila
Odrůda: Caturra, Typica
Skladování: při pokojové teplotě v temnu a suchu
Trvanlivost: 3 měsíce od data pražení
Země původu: Kolumbie
Popis: Tato káva pochází z oblasti Huila. V této oblasti se nachází Kolumbijský masiv a i nejvyšší sopka Kolumbie - Nevado Del Huila (5 365 m.n.m). Díky blízkosti rovníku zde vzniká unikátní mikroklima, což společně s vulkanickou půdou, bohatou na minerály, značně přispívá k produkci vysoce kvalitní kávy s komplexní, ovocnou a plnou chutí. Sklizeň probíhá několikrát ročně.
Zrna se sklízí ručně a káva se poté většinou zpracovává na farmě. Z třešní se mechanickým strojem odstraní vnější slupky. Poté se zrna namočí na 10 - 72 hodin do vody, kde se oddělí zbytek dužiny. Zrna se poté promývají a nechávají vyschnout na slunci.
Supremo - je kolumbijské označení velikosti zrn. Jde o největší velikost. O něco menší jsou pak zrna s označením Excelso. Oboje zrna mohou pocházet ze stejného stromu jsou pouze jiné velikosti. Na finální chuť nemá rozdílná velikost zásadní vliv.
EP - European Preparation - jelikož evropský trh má vyšší nároky na kvalitu než země mimo Evropu, tak se toto označení používá pro kávy, které prošly detailní kontrolou a kde byla vyřazena všechna defekní zrna.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.