Druh: 100% arabika
Cupping score: 84,75
Charakteristika: fíky, pomeranče, kakaové boby, oříškové máslo
Vhodné na: V60, chemex, aeropress
Stupeň pražení: světlý/střední
Kyselost: střední
Zpracování: anaerobní naturální
Nadmořská výška: 1350 m.n. m.
Oblast: Dipilto, Nueva Segovia
Odrůda: Red Catuai, Ovata
Skladování: při pokojové teplotě v temnu a suchu
Trvanlivost: 3 měsíce od data pražení
Země původu: Nikaragua
Anaerobní proces zpracování: Sklizeň probírá ručně. Kávové třešně se ihned po sběru zavřou na 72 - 120 hod do plastových barelů bez přístupu kyslíku. Poté se káva rozprostře na tzv. africké postele a suší se na slunci. Po usušení se odstraní slupky a káva se pak nechá ještě cca měsíc odpočívat. Tento proces dodává kávě unikátní chutě a vytváří aroma s výraznými ovocnými tóny.
Vyzkoušet anaerobní kávu stojí rozhodně za to. Její jedinečný chuťový profil posouvá tradiční zážitek z kávy na novou úroveň.
Popis: Tato káva pochází z farmy Aqua Sarca. Roste v nadmořské výšce 1350 m.nm. ve stínu ovocných stromů a banánovníku. Díky unikátnímu mikroklimatu zde méně kolísají teploty, je zde dostatek srážek a dokonalá míra slunečního svitu, což jsou ideální podmínky pro zrání kávy. Kávy z toho regionu jsou jedinečné svým chuťovým profile a jsou vždy nejvyšší kvality, což potvrzuje i každoroční umístění v mezinárodní soutěži Cup of Excellence.
Farma Aqua Sarca používá ekologické postupy, organická a minerální hnojiva.
Farma Nyeri Hill byla založena r. 1904 katolickými misionáři a dodnes je vlastněna nyerskou arcidiecézí. Káva se zde pěstuje tradiční metodou ve stínu původních stromů. Roční produkce kávy se pohybuje mezi 350-450 tunami. Na farmě se také pěstuje čaj, obiloviny a řepka. Farma investuje do místních škol, nemocnic a vzdělávacích center. Dbá na bezpečnost svých zaměstnanců, férové platy, gendrovou diskriminaci, a také na ochranu životního prostředí, ekologii a udržitelnost.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.